Οι τρόποι με τους οποίους οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη ποικίλουν. Κάποιοι σχετίζονται με δικές τους πρωτοβουλίες και κάποιοι με την πορεία της οικονομίας.

Οι τρεις αυξήσεις που κερδίζουν οι συνταξιούχοι είναι οι εξής:

Αυξήσεις λόγω πληθωρισμού – ΑΕΠ. Οι αυξήσεις συντάξεων πλέον είναι μόνιμες από την Πρωτοχρονιά κάθε έτους. Το 2024, με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης εφέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%. Σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Νέοι συντελεστές. Παράταση του εργασιακού βίου έως τα 40 έτη και μεγάλες συντάξιμες αποδοχές δίνουν αυξημένες συντάξεις. Οσοι ασφαλισμένοι παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Πλασματικά έτη. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα πλασματικά έτη για τη γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα, όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία – ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών.

πηγή : https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/ergasiaka-ypallilwn-ota/pos-oi-asfalismenoi-mporoyn-na-lavoyn-ypsiloteri-syntaxi/